Най-важните минерали за спортистите

Submitted by slavena on Вт., 07/23/2019 - 12:58

Разделяме минералите на макро и микроелементи. Количеството вещества, от което се нуждаете в първия случай, е в грамове, а във втория – в милиграми. Стойността на минералите в организма не може да бъде надценена. Те участват в много биохимични процеси: те могат или да ги стимулират, или да ги инхибират.

Нека разгледаме най-важните минерали за тези, които се занимават със спорт:

Желязо. Ще ви е необходим за структурно изграждане на мускулни протеини. Около половината от количеството на този минерал се съдържа в организма под формата на хемоглобин и пренася кислород от белите дробове до всички клетки. В допълнение, желязото участва в много биохимични реакции като катализатор. Ако чувствате слабост, сънливост, апатия и освен това кожата ви е бледа – напълно е възможно да нямате желязо. Най-добрите източници на този минерал са черен дроб, бъбреци, бобови растения.

Калцият е необходим за костите, сухожилията, мускулите като строителен материал. Той също така участва в процеси като съсирване на кръвта, поддържане на мускулния тонус и др. Млякото и млечните продукти ще ви помогнат да попълните резервите на калция в организма.

 

goldsarms


Калият е необходим за регулиране на киселинно-алкалния баланс на кръвта, той също участва в предаването на нервните импулси. Много от тях в бобови растения, грозде, ябълки.
Магнезият, наричан още антистресов минерал, е необходим за предаване на нервните импулси. Този елемент ще ви помогне да преодолеете депресията, нормално ще поддържате кръвоносната система, предотвратявате сърдечните заболявания. Магнезият е приятелски настроен към калция: заедно те работят оптимално. „Махни“ магнезий можете от овесени ядки и зърнени храни ечемик, хляб, боб, ядки.

ибутаморен

Фосфор. Повечето от тях (около 80%) са в костите, останалите 20% са необходими за превръщане на храната в енергия. Дефицитът на фосфор е рядък, тъй като този минерал се намира в достатъчно количество в много продукти – риба, месо, хляб, зърнени храни, зеленчуци.
Селенът е необходим за организма Ви като антиоксидант, както и за образуването на протеини, поддържайки нормална чернодробна функция. Селенът е важен за репродуктивната функция и спомага за отстраняването на тежки метали от тялото. Най-добрите източници на този елемент са черен дроб, риба, мая, яйца, чесън.

Цинкът участва в метаболизма на въглехидратите и също така е част от такъв важен хормон за спортист като инсулин. Можете да компенсирате липсата на цинк, като ядете сирене, черен дроб, бобови растения.

Не забравяйте, че хората, които активно участват в спорта губят минерали много по-високи от обикновените хора. Затова се уверете, че получавате достатъчно макро и микроелементи с храната. Както и липсата на витамини, необходимостта на организма от минерали може да бъде постигната с помощта на сложни препарати. Но не забравяйте да се консултирате с лекар за това.