Бицепси - упражнения, анатомия, тренировъчни функции

Submitted by slavena on Ср., 08/14/2019 - 16:43

ибутаморен

Бицепсът е голям мускул, който се вижда ясно под кожата, поради което е широко известен сред хората, които са дори нови за анатомията. Този мускул е популярен сред културистите и чрез редовни тренировки можете да постигнете значително увеличение на обема му.

Според общото мнение бицепсите са формално олицетворение на човешките мускули и традиционно оценката на физиката се свежда до оценка на размера на този мускул. Много културисти, особено начинаещи, фокусират по-голямата част от вниманието си върху бицепсите. В тази връзка са създадени безброй статии, литература, тренировъчни програми, съвети и трикове за тренировъчни бицепси.

Анатомия на бицепса
Бицепс (бицепс мускул на рамото) - мускул, състоящ се от два мускулни снопа (дълги и къси), който се намира между рамото и лакътя. Отговаря за огъване и завъртане на ръката в лакътната става.

Анатомични факти

1. Бицепс - многофункционален мускул. Тя не само огъва ръката ви в лакътя, но и я отвежда встрани и я повдига напред. Това е помощен мускул, който помага да се правят сложни движения като изправени преси или издърпвания. И ако се отнасяте към него с известна степен на пренебрегване, той ще се развие много по-добре, тъй като такъв подход не противоречи на природата.

2. Теглото на бицепса на средния човек е приблизително 300-400 г. Като се има предвид теглото на мускулите в двете ръце, това не е повече от 3% от общото мускулно тегло на цялото тяло. Запомнете този номер и го запазете в паметта си, особено когато ще рисувате програма за себе си. Много точно отразява времето, което трябва да се отдели на ръцете в тренировките.

ибутаморен

3. Видимостта на вените, пресичащи бицепса ви, не зависи от това колко повторения и подходи правите в тренировките. За да може този декоративен елемент да пропълзи, е необходимо делът на мазнините в тялото ви да е не повече от 15%. Между другото, не се изненадвайте, но дори и в този случай на едната ръка вената ще изпъкне по-силно - това е генетика.

4. Брахиалис - мускулът, лежащ под бицепса. Уголеменият брахиалис изтласква бицепса навън, поради което той изглежда по-впечатляващ. Можете да изпомпате брахиалис с упражнението "Прегъване на ръцете с дъмбел с чук за захващане."

Характеристики на тренировъчните бицепси

В началото на тренировките, насочени към увеличаване на мускулната маса, всеки начинаещ мечтае само за едно нещо - големи бицепси, а цялото му обучение е насочено конкретно към увеличаването му. Бицепсът, така да се каже, е най-популярният мускул, който се свързва с развитието на сила сред обикновените хора. Тъй като бицепсът е физиологично достатъчно голям мускул, трябва да го тренирате не повече от 1-2 пъти седмично, в противен случай няма да има време да се възстанови и няма да има мускулен растеж или ще бъде много бавен.

Развивайте мускулите на бицепса постепенно, докато свикнат с големи натоварвания. Като начало ще бъде достатъчно да се посветите на тренировката за мускулите на бицепса веднъж седмично и да изпълнявате две упражнения от три серии на тренировка. След няколко месеца ще бъде възможно броят на упражненията да се увеличи до три или четири, а броят на подходите - до четири или пет.

Също така, не забравяйте, че мускулите на ръката обичат голям брой повторения и упражнения чрез сила (до неуспех) - това не само ще създаде мускулен релеф, но и ще допринесе за растежа на бицепсите на рамото. Ето защо изберете такава тежест върху снаряда, така че да можете да извършите поне осем повторения при един подход за качество.

Правила за трениране на бицепси

1. За начинаещи спортисти е достатъчно да тренират бицепсите веднъж седмично и да изпълняват две упражнения по 3 серии всяка. Опитните спортисти могат да тренират бицепсите два пъти седмично и да изпълняват 3-5 упражнения по 3-5 серии всеки.

2. При всеки подход правете поне осем повторения. Оптималният брой повторения за растежа на бицепса е 8-12. За увеличаване на силата на бицепса 6-8 повторения (за опитни спортисти).

3. Ако е възможно, опитайте при всяка тренировка или чрез една тренировка постепенно да увеличавате теглото на снаряда. Ако смятате, че с повишено тегло, не можете да извършите необходимия брой повторения качествено или техниката на упражнението страда, тогава е твърде рано да увеличавате теглото.

4. Тренирайте бицепсите си в същия ден като трицепсите. Този метод на обучение се е доказал както сред професионалистите, така и сред начинаещите спортисти.