Какво е изпомпване на мускули и как да го използваме правилно

Submitted by slavena on Вт., 09/05/2019 - 15:06

Помпането - увеличаване на мускулния обем поради собствената кръв и осмотичното налягане. Помпата се използва в културизма преди изпълнения, както и за увеличаване на определени видове мускулна издръжливост. Уголемяване на мускулите след тренировка Ако се погледнете в огледалото след тренировка, ще видите, че фигурата ви изглежда по-изпомпвана.

 Мускулите, върху които сте работили, се пълнят с кръв, набъбват, стават по-видими под кожата. Това се нарича изпомпващ ефект. В рамките на 30-60 минути след тренировката мускулите се освобождават от излишната кръв, която се разминава през тялото, отива в депото до следващата тренировка. И вашата фигура придобива обичайната форма. Кръвта се влива в мястото, където в момента е необходимо оптималното ниво на хранителни вещества и кислород. Тоест по време на упражнението - на работеща мускулна група. Следователно, след тренировка, ти се струваш повече, отколкото преди него.

ххх

Механизъм на изпомпване

Когато правите изпомпване, целенасочено изпомпвате мускулите с кръв. В кръвта са определени йони, които влачат вода заедно с тях. Така течността прониква в клетките и ги запълва, увеличавайки обема. Напълно подутите клетки дават 5-10% увеличение на мускулния обем. Поради изпомпването всеки човек получава малко визуално увеличение на мускулната маса. Кръвта се изпомпва в мускулите чрез упражнения.

ибутаморен

Процесът е придружен от специфично усещане за разширяване на мускулите: трудно е да огънете ръката си, например, защото бицепсите пречат. В този момент усещате повече, което се потвърждава както визуално, така и чрез докосване. Изглежда преливаш от вода. Това, което се изпомпва на практика, е обучение с многократно повтаряне, в което броят на повторенията достига от 15 и повече. Ефектът на помпата може да бъде причинен от: Упражнение. Специални добавки. В първия случай всичко е ясно - те дойдоха, люлееха се както трябва и всичко е готово. По отношение на добавките нещата са малко по-различни.

Същността на работата на наркотиците е задържане на течности в организма. Обхватът на лекарствата е широк, вариращ от добавки, съдържащи аргинин, до стероиди. Креатинът и някои мазнини горелки инхибира водата. Моля, обърнете внимание, че натрупването на вода в тялото може да има отрицателни аспекти!

Ако не знаете точно защо ходите на фитнес и нямате конкретна цел, можете също да опитате да изпомпвате. Няма да има вреда от него. Разбира се, тук говорим за вида на тренировките, а не за приема на медикаменти. Ако следвате определена заветна цел, трябва да помислите за съвместимостта на многократните повтарящи се тренировки и различни области на работа с желязо.

Наддаване на тегло

Помпането за наддаване на тегло не се препоръчва при системна употреба. Може да се практикува веднъж месечно или по-малко, за да се промени естеството на натоварването. Можете да използвате суперсетове или отрицателни повторения. Също така ефектът е добре да използвате непосредствено преди състезания и фотография (ако участвате в такива събития). Отслабване Като тренировка за изгаряне на мазнини, многото упражнения са повече от подходящи.

Това е активна загуба на калории и разширява границите на вашата издръжливост. Увеличаване на силата Увеличаването на силата и упражненията в режим на помпа са доста корелиращи. Ако използвате правилно този тип тренировки, можете да ускорите разработването на вашите показатели за сила. Помислете в кои упражнения тренировката с помпи ще даде максимален резултат и къде ще бъде безполезна.

Как да използваме изпомпването Нека разгледаме практическата страна на проблема. Тоест, ползата от въпросния метод на тренировка за вашите мускули. Ако вярвате на практикуващите с голям опит в тренировките, най-добре е да „изпомпате“ големи мускулни групи. Това са гърдите и краката. За малките мускули ефектът ще бъде незначителен, тоест изпомпването за бицепс не е много уместно. Разбира се, това не означава, че мускулите ви изобщо няма да се увеличават по обем. Само от този тип натоварване няма да получите осезаемо увеличение на здравината.

Краката и гърдите в това отношение са по-послушни и тренират добре. Например, ако правите натискане на крака 15 пъти с работно тегло, резултатите ще се появят по-бързо, отколкото да правите 10 повторения. Работата с малки мускули обаче ще бъде от полза. Първо, ще увеличите границата им на издръжливост и второ, ще изгоните от тях продуктите на разпад, останали от предишни тренировки. По-изолирани многократни повтарящи се тренировки, в този случай не можете да дадете нищо. Правилното изпомпване включва сложни упражнения. Например, правите някакво основно упражнение за няколко повторения, редувайки го с по-просто многократно повторение. Помислете как ще изглеждат пресата и изпомпването на гръдните мускули.

 Можете да работите в режим: Prefatigue. Завършване. В първия случай първо запушвате гръдните мускули с многократно размножаване на хоризонтална пейка, след това отивате да пожънете голямо тегло 2-3 пъти. Работата в суперсета в този случай ще бъде по-продуктивна от класическата смяна на работата от почивка. Във втория случай правите преса за пейка до неуспех, след това, доколкото можете, разпространявате дъмбелите под различни ъгли. Когато се уморите, пак ще има работа в частична амплитуда. Така че - не се отказвайте при първото чувство на умора. За начинаещи, които току-що са дошли на фитнес, програма, състояща се главно от повтарящи се упражнения, ще бъде добър вариант. Това ще укрепи връзките и сухожилията, ще подготви тялото за по-нататъшна работа. Освен ако, разбира се, начинаещият не реши да продължи трудния си път. През първия месец на уроците именно помпата с малки тежести ще предпази начинаещия от наранявания и претрениране.

Подходящи и неподходящи упражнения

В различни източници можете да намерите подобни списъци с ефективни помпени упражнения. Но преди да ги изброите, си струва да споменете в кои упражнения този тип тренировки няма да донесат ползи: Deadlift. Тук няма смисъл да работите с ниско тегло, освен когато не тренирате оборудване. А с много тежест практикуването в многократно повтарящ се режим е опасно. Мъртва тяга е основно упражнение. Той се отнася до най-опасните силови елементи, по време на които никой не ви застрахова. Можете да разкъсате бицепса си, да нараните гръбначния стълб и много други. Каква помпа е? Преразтягане. Няма да има визуална полза от това упражнение - това не предполага увеличаване на обема на мускулите на гърба. Следователно, да го правите 30 пъти, не си струва. 15–20 повторения - оптимални за издръжливост и лумбална сила. Всяко упражнение с по-голяма тежест от натискане на краката. Голямото тегло е истинско изпитание за костите и мускулите. Следователно, той се използва в режим на ниско повторение. Усилията ви да седнете 20 пъти с много тегло ще бъдат по-малко ефективни от помпата 30 пъти 40-60% от максимума.